IKKE BARE SI DU ER ENIG, VIS AT DU BRYR DEG!

Det begynner å bli litt over en måned siden jeg skrev dette innlegget om pels, hvor jeg stillte spørsmål ved “om det var greit å bruke pels hvis den var fra det danske merket Saks Potts”. Jeg har fått mye støtte fra andre bloggere og venner, men også ukjente folk som har kommet bort til meg i byen og sagt at de syntes det er flott at jeg tør å sette ord på hva jeg mener. At jeg tør å si meningen min om ting, selv om det betyr å provosere noen, gjøre folk irriterte eller få dritt slengt etter seg. I noen tilfeller kan det være bra med motgang og debatter, men i dette tilfellet handler det ikke om det i det hele tatt! Om alle hadde vært enig med meg og hatt den samme forståelsen som jeg og resten av de som er i mot pels har, så hadde det kanskje ikke vært krig i verden heller, i hvert fall hadde man ikke trengt å skrive om det, kommentere det eller å gå i fakkeltog med et håp om å få opp øya til politikerne. Men de har vel mer nok med flyktningskampen, så hvem skal ta saken for dyra? Skal vi glemme våre egne, og dyr som lider fordi vi har en stor krise som tar all plassen? Dyrene trenger oss også, la oss ikke glemme det!
khloe-kardashian-fur-coat-600x450

Jeg må innrømme at jeg ofte havner i diskusjon om pels, og inn i mellom får jeg kommentarer som “Det er så jævlig dobbeltmoralsk å bruke skinn, og så kjempe for pels” “Du spiser jo kjøtt, har du sett filmer fra kjøttindustrien, som om den er noe bedre”.. Ok, så er det faktisk noe rett i det, for ikke alle tenker over at skinn er huden på dyra, men i mange tilfeller er skinn som f.eks fra ku tatt i bruk etter at kua er tatt livet av å brukt til matproduksjon, men JA det finnes dyr som lider på helt grusomme måter for å bli til designervesker eller møbler. Man kan ikke redde hele verden, og man må starte et sted, men hvis folk fortsatt lurer på om jeg driver med dobbeltmoralisme? Så spiser jeg egg fra frittgående høns, jeg spiser ikke kyllingvinger eller svinekjøtt og jeg kjøper mye økologisk mat. Jeg har ikke et eneste møblement i skinn, og jeg bruker mye kunstlær og imitert skinn, men det finnes sikkert en eller annen ting å ta meg på hvis det er det som er målet. 

cagged-raccoon-dog1

Hvorfor ikke bruke energien på å gjøre en forskjell? Hva skal vi med pels, og hva er det som får folk til å pynte seg med dyrenes lidelse? Jeg spør meg like undrende hver dag, og selv om vi har motemotpels hvor listen over moteaktører er lang, så hender det fortsatt at jeg er på event hvor en eller annen dukker opp i pels, men hva skal man gjøre? Jeg har forsøkt å stille spørsmål mang en gang, men til hvilke nytte? De tar seg selv bare i forsvar, fordi de virkelig ønsker å bruke pels, så i stedet for å “røske” i hetta til forbipasserende med Ganada Goose….

HVA KAN DU GJØRE?

• Kjøp aldri ekte pels. Verken pelskåper, plagg med  pelsdetaljer

• Prat med venner om pelsdyr og gå i dialog om hvorfor de ikke bør støtte pelsdyrindustrien

• Dersom du finner plagg med pelsdetaljer i en forretning, forklar den ansatte vennlig men bestemt hvorfor plagget bør ut av innkjøpslisten

• Fortell folk om pelsdyrenes levekår.

• Engasjer deg på sosiale medier, del bilder og informasjon, kommenter på statuser og på nettartikler om pels.

Jeg oppfordrer alle som ønsker en endelig avvikling av pelsdyrnæringen og slutt på fangenskap, lidelse og tortur til å stille opp i fakkeltoget 14.November. Arrangementet finner dere HER.