BOTOX I KJEVEN

De fleste av oss tenker kanskje ikke så mye over hva vi gjør om natten, med mindre sidemann kommenterer det? Da snakker jeg ikke om snorkning, men en tanngnissing som er så høy at man ikke kan la vær å ligge våken om man ikke har et veldig godt sovehjerte. Tanngnissing sier du?

bilde

Jeg hadde ikke peiling på at jeg drev med dette om natten, og mente bestemt at det måtte være innbillning helt til den dagen jeg våknet opp med intense kjevesmerter som hadde spredd seg til øreregionen, så ille at jeg ikke kunne åpne munnen mer enn at jeg kunne få inn et par matbiter . Dette var rundt vintertiden i fjor, og etter et par  nyttesløse behandlinger hos kiropraktor tok jeg MR av kjeven, og det viste seg at hele kjeven var full av betennelse. Pga diagnosen jeg har Beckterev, så visste jeg at dette også kunne dukke opp da dette er en sykdom som gir betennelser i leddene. Å massere kjeveleddene gjorde det bare vondt verre, så til slutt så måtte jeg dra på sykehuset og få en injeksjon med bedøvelse og kortison i leddene slik at jeg klarte å åpne munnen.

Kortison fungerer som mange vet effektivt, men det kan selvfølgelig også ha negative innvirkninger som slitasje og hudforandringer. Jeg har tatt mye kortison i løpet av livet mitt, og med dette har det fulgt både groper i huden, skeive ledd og slitasje som ble et resultat av min kjeve etter dette. Smertene kom heldigvis ikke tilbake, men ømheten var der, tanngnissingen kom tilbake, og i tillegg knekker det når jeg spiser. Altså kan man høre knekkelyder fra kjeven når jeg sitter på restaurant (flaut) men jeg begynner å bli vant med det. I tillegg til dette har kjeven blitt såpass stram at jeg “tygger tyggis” uten tyggis i munn, hvis dere skjønner? Tygger som om jeg konstant skulle gått rundt med en tyggis, rett og slett fordi jeg er redd for at kjeven skal låse seg helt.

Mekanismen som gjør at vi klarer å tygge og bite tennene sammen, er muskelen “masseter” som ligger bakerst på kjeven nedenfor ørene. Man kan kjenne denne muskelen ved å legge hånden på kjeven og bite tennene sammen. Denne muskelen vil hos de som gnisser tenner eller har en anspent kjeve, vokse i i størrelse og gi kjeven et mer “firkantet” utseende.

Jeg har for så vidt aldri stått i speilet å tenkt at kjeven min har sett maskulin ut eller jeg har sett ekstra bred ut etter at jeg fikk anspent kjeve. Men at jeg skulle vært foruten tanngnissing, knakelyder når jeg spiser og denne anspentheten, JA det skulle jeg gitt mye for. Jeg har egentlig aldri tenkt på at man kan injesere BOTOX i kjeven, men jeg har hørt det skal hjelpe mot migrene, spasmer, MS og overdreven svette.  Men Botox i kjeven?

Botox kan svekke musklaturen slik at den mister noe av sin styrke, ved at botoxen blokkerer noe av kjevemusklaturen. Så da Sissel for Medisinsk Hudklinikk Hamar fortalte meg om dette var jeg ikke i tvil om at jeg ville gi det et forsøk. Behandlingen kunne ikke kjennes en gang, og null smerter etterpå. Det er vanskelig å føle på det allerede nå (samme dag) men etter en uke skal man altså kjenne at man blir mindre anspent i kjeven, og spenningen og smerter man evt har skal forsvinne. Tanngnissingen skal bli redusert og “kjevekulene” vil bli mindre synlig i løpet av de 2-3 første behandlingene over 9-12 måneder med Botox. Det blir spennende å se hva som skjer med kjeven etter noen uker, krysser i hvertfall fingrene for at den blir mindre anspent. Det hadde vært en himmelsk følelse ♥